Takeda Sōkaku

Sōkaku föddes den 10 oktober 1859 i Aizuområdet, Fukushima i Japan. Han växte upp under en tid av inbördeskrig och elände. Han kom som son nummer två från hans far, Takeda Sōkichi, en samuraj av Takedaklanen som jobbade på en gård och undervisade på en lokal skola. Hans mor hette Tomi Kurokochi och hon var dotter till Dengoro Kurokochi, som var en mästare i både Yari och Kenjutsu. Förmodligen fick Sōkaku sin första träning av sin far som förövrigt hade en egen träningslokal i hemmet. Fadern Sōkichi var expert när det gällde både svärd och spjut men hade också varit sumobrottare av Ozeki rank vilket är lika med titelhållare.

/250px-takeda-family.jpg 

Familjen Takeda

Sōkaku ska sedan enligt uppgift tränat lite varstans han reste runt och haft många olika läromästare vilket var vanligt vid den tiden. Han ska även ha tränat under Kenkichi Sakakibara, som var överhuvud i Jikishinkage-ryu och som ansågs vara en av de mest kända och skickligaste svärdsmästarna. Tyvärr finns det inget som dokumenterar detta. Vad som däremot är känt är att Sōkaku deltog i många matcher och dueller och han ansågs vara mycket skicklig svärdsman.

När sedan förbudet infördes att bära svärd så valde Sōkaku att utveckla och satsa mer på obeväpnad kamp och den typen av träning i stället som gått i arv från hans förfäder. Dessa 'oshiki-uchi,' det vill säga hemliga tekniker från Aizuklanen kombinerade han med andra färdigheter han lärt sig under tidens gång. Detta kom att bli Daitō-ryū Aiki-jūjutsu som han grundade.

 /takeda-sokaku-1.jpg

1875 nådde ett rykte Sōkaku att en man vid namn Saigō Takamori startat ett uppror i Satsuma mot regeringen i Meiji. Han beslutade att omedelbart ansluta och hjälpa till vid upproret men kom aldrig fram av någon anledning. Han återvände till Osaka där han spenderade tio år som gäst hos Momonoi Shunzo, en svärdsman med sin egen Kyōshin Meichi-ryū dojo.

Sōkaku levde ett kringflackande liv och han reste överallt i landet där han höll seminarier i kampkonst till såväl militärer, poliser och andra entusiaster, ofta inom överklassen. En av hans mest kända elever är Morihei Ueshiba, Aikidons grundare.

Sōkaku gick bort den 25 april 1943 vid 83 års ålder.