Hapkidons historia

 

 choiyongsul.jpg

Hapkidons grundare Choi Yong-Sul (1904-1986)

Choi Yong-Sul föddes i byn Yong Dong i provinsen Choong Chung i Korea den 9 november 1904. På den tiden fanns det många japaner i byn med anledning av den japanska ockupationen. Choi berättade att han blev bekant med en man vid namn Morimoto som var affärsman och ägde en godisaffär i staden. När det blev dags för honom att återvända till Japan så bestämde han sig för att ta med Choi. Kidnappa eller adoptera vet man inte men eftersom Mr. Morimoto inte hade en son så tyckte han nog att det var en bra idé. Choi säger att han inte tyckte om Mr. Morimoto så när de kom till Japan så bråkade och grät Choi så mycket att han blev övergiven av Mr. Morimoto i staden Moji. Han tog sig från Moji till Osaka där han gick runt och tiggde. Då blev han upplockad av en polisman. När polismannen upptäckte att Choi inte hade någon familj i Japan placerade han honom i ett buddistiskt tempel där de kunde ta hand om honom. Han stannade i templet tills han var nio år. De försökte utbilda honom men på grund av språkliga problem så hamnade han ofta i slagsmål med de andra eleverna. Munken Kintaro Wadanabi frågade Choi vad de skulle göra med honom. Då pekade Choi på målningar med kampsport som fanns på tempelväggen. Munken var en god vän till Takeda Sokaku som adopterade eller tog Choi som sin tjänare och gav honom namnet Asao Yoshida. Han borde ha varit runt 11 år gammal vid den tiden. De bodde och tränade i Shin Su bergen i området Akeda. Takeda Sokaku var huvudansvarig för Daito Ryu Aiki-Jutsu och Choi tjänade och tränade under honom i över 30 år.

takeda-sokaku Takeda Sokaku (1859-1943)

Klicka på bilden för mer information.

Denna bit av Chois historia förnekas av Takedas son och resten av Daitoryklanen. Men Aikidogrundarens son tror att han träffade Choi vid ett par tillfällen och Choi tilltalade Uyeshiba som sin senior. De brevväxlade senare när Choi hade återvänt till Korea. Men detta har inte heller gått att få bekräftat eller dementerat eller om Choi går att koppla ihop med en ultranationalistisk grupp i Japan som ett antal av de som sysslade med Daitory var involverade i och jagade desertörer i skogarna på Hokkaido under kriget och fick sin träning på militärt sätt. Men det har inte heller gått att få bekräftat. Det ses som en svart del av Japans historia. Men det vi vet är att Choi tillbringade över 30 år i Japan och tränade någonting som han förde med sig tillbaka till Korea när han återvände efter krigets slut 1945. Han själv hävdade att Takeda Sokaku var hans mästare. Choi sa att det var en av anledningarna till att han inte kunde stanna i Japan efter krigsslutet eftersom Takeda var död så kunde ingen garantera hans och hans familjs säkerhet med anledning av det han sysslat med under kriget. Choi var mycket fattig när han återvände till Korea. Han hävdar att hans certifikat och pengar blev stulna på en tågstation i Korea. Efter några år i Korea hade Choi sparat pengar och kunde köpa några grisar och han kunde få en restprodukt från ett bryggeri i närheten som föda till grisarna. En dag blev det bråk i kön och Choi försvarade sig lätt mot angriparna. Chefen på bryggeriet hade följt allt från sitt fönster. Han blev imponerad. Chefens namn var Bok-Sub Suh och innehade på den tiden 1 Dan i Judo. Han kallade upp Choi till sitt kontor och började fråga Choi om han kunde undervisa honom. Han sa att pengar var inga problem. Nästa dag kom Choi upp till hans kontor och han visade in Choi till en liten Dojang med mattor. Choi bad Suh att försöka kasta honom. Suh tänkte på åldersskillnaden och var försiktig när han skulle kasta Choi. Men det som hände var att Suh åkte i backen med full fart. Suh blev lite sur och tänkte ge igen men då åkte han bara i backen ännu hårdare. Då förstod Suh att han var ingen match för Choi. Suh tog från den dagen många privatlektioner av Choi. Några år senare blev Choi livvakt till Suhs far som var kongressledamot. Först kallade Choi sin art ”daedongryu hapkiyusul” som är det Koreanska uttalet på Daitory Aikijujutsu. Den första publika dojangen öppnades av Choi och Suh i februari 1951. 

choi-with-students-in-doboks.jpg

Vad är Hapkido?

Hap = Kombinerat eller totalt

Ki = Den inre kraften

Do = Arten eller vägen

Hapkido består av slag, sparkar, svep, kast, handtekniker, Kiandning och vapen. De vapen som tränas är korta, halvlånga och långa pinnar, käpp och även försvar mot kniv, rep eller bälten. Kort och gott ett komplett självförsvarssystem.

 choi1.jpeg   choi3.jpeg   4-choi-belt-grab.jpg

En av Chois första elever var Bok-Sub Suh (1948-1959), Han-Jae Ji (1949-1956) och Moo-Hong Kim (1953-1959). Under nästkommande tioårsperiod utvecklade Chois elever tekniskt sett sina egna stilarter. Ji och Kim införde mera sparktekniker i Hapkido än de tio originalsparkarna som Choi lärde ut. Detta medförde att systemet utvecklades mera. Det är mycket tack vare Ji och folket runt honom som fick Hapkidon att sprida sig utanför Korea.

image.jpg

Ji och många andra inom Hapkidon ingick i den koreanska presidentens livvaktsstyrka. Detta öppnade portarna för de att undervisa de Koreanska specialstyrkorna. När reguljäraarmén tränade Tae Kwon Do så tränade specialstyrkorna Hapkido. Det var enligt Bok-Sub Suh en av Choi´s elever, Kang-Woo-Jin som först använde namnet Hapkido 1956 med tillåtelse av Choi och Suh. 1963 grundades Korean Kido Association där Choi var ledamot. Choi stannade och undervisade hela sitt liv i Taeguk City fram till sin död 1986. Han försökte att ena Hapkidon 1982 genom att utse en efterträdare men Hapkidon hade redan spritt sig och skapat så många olika stilar och inriktningar att det var en omöjlighet.

5-choi-exhibition-dr-joobanglee.jpg

Choi kallade fram till 1958 Hapkido för många olika namn. Yul Sul(Mjuk Art), Yu Kwon Sul (Mjuka Handens Art), Hapki Yu Kwon Sul (Kombinerade Inre Kraften och Mjuka Handens Art). 1958 beslutade Choi och Suh att bara använda Hapkido som namnet på systemet. Det är möjligt att Choi eller andra inom Hapkidon importerade tekniker från andra koreanska stilar som Dang-Su, Tae-Kyon och Yu Do. Grundarna till Kuk Sool Won och Hwa Rang Do var elever till Choi och som senare tränade andra kamparter och utvecklade därefter sina egna stilar.

Choi Yong-Sul gick bort den 15 juni 1986 vid 81 års ålder.

Klicka här för att läsa en intervju med Choi Yong-Sul från 1982 när han besökte USA.

13-choi-and-hapkido-grandmasters.jpg

Hapkido bygger på tre grundprinciper

Hwa =icke motståndsprincipen

Won = cirkelprincipen

Yu = vattnets princip