Mikael Samuelsson 1 Dan

Min far tränade Ju-jutsu hos Hans Greger i början av 70-talet när jag endast var några år gammal. Han fick tyvärr avbryta sin kampsportsbana efter en skada i armbågen. Jag tyckte dock det var spännande med hans bälten, kompendier och budopass som jag fingrade på under min uppväxt.

Själv började jag träna kampsport 1987 på Sveriges äldsta Budoklubb, St Eriks Budoklubb på södermalm där vi tränade Ju Shin Jutsu under George Irénius. Jag tränade i två år och var bland annat med på ett stort läger på Gotland under den tiden.

1989 kände jag att jag ville prova på fighting i större omfattning och började träna Thaiboxning under den berömde Krister Bergenhall i Järfälla. Där blev jag kvar i tre år.

Efter det bar det av till Stockholm Wushu Akademi där Sifu Lois Linn stod för ledarskapet. 1992 anordnade Sifu Linn det första träningslägret i Kina som jag följde med på. 15 dagars hårdträning med flera pass om dagen samt träning på kinesiska muren är upplevelser jag sent kommer att glömma.

/image.jpg 

Jag i förbjudna staden

1993 lockade dock Ju-jutsuträningen igen och jag började träna på Solna Ju-jutsuklubb under Anders Bengtsson. Det blev en klubb där jag stannade i många år och jag var under en period även aktiv i dess styrelse. Olika seminarium och läger genomfördes med åren. Träningen avbröts under vissa delar med anledning av bland annat militär utlandstjänstgöring och barnafödande.

I början av 2000-talet bytte jag klubb till Stockholm City Ju-jutsuklubb då Anders lämnat Solnaklubben. Carlos Romero stod nu vid rodret istället. Carlos grundade förövrigt sin egen stil (Jigo-Ryu) under denna period och jag fick äran att bevittna Carlos 6 Dans gradering med Ingemar Sköld som examinator. Carlos bad Ingemar gradera honom då Ingemar varit Carlos tränare när han var yngre. Eftersom Carlos grundat sin egen stil kunde han välja att vara ograderad eller inneha högsta grad. Carlos valde att istället gradera sig till sin nästa dangrad efter sitt 5 Dan han förvärvat av Hans Greger inom Ju-jutsu Kai.

Jag är även utbildad självskyddsinstruktör på polishögskolan och utbildade Sveriges riksbanks skyddsvaktspersonal under tiden jag jobbade där. En kortare sejour hos Lennart ”Lillen” Collan och hans Goshindo hann jag även med innan jag 2010 fick upp ögonen för Hapkidon och Master Dicks klubb i Järfälla.

Jag har inspirerats och tagit lärdom av många instruktörer. Det är med största respekt jag blickar tillbaka och njuter av det jag fått uppleva på de olika klubbarna. Jag bär med mig någonting från varje klubbs respektive instruktör. Det jag fått uppleva är kamratskap, smärta, repetitioner, skratt, svett och frustration.

/image.jpg

Anders Bengtsson

Tre instruktörer som berört mig på olika sätt:

Master Dick Skantz 8 Dan, för din noggrannhet, passion, humor och ditt tekniska kunnande som alltid orsakar den sanna ofrånkomliga smärtan.

Anders Bengtsson 4 Dan, så underbart teknisk kompetent, sådant pannben och vinnarskalle, den instruktör jag fruktat mest men respekterar så mycket. Min grundteknik har jag dig att tacka för.

Carlos Romero 6 Dan, du har det en riktig instruktör ska ha, respekt, hög träningsmoral, humor och en fightingspirit utan dess like.