Master Dick Skantz 8 Dan

Dick Skantz föddes 1965 i Stockholm. Hans intresse för kampsport föddes tidigt. 1974 började han träna Judo under ledning av Larry Edgren i Botkyrka. Han tränade 4-5 dagar i veckan i 3 år. Efter det bar det vidare till Karate Shotokan 1977 under ledning av Leif Söderlund, Anders Rydelius och Ramon Malave i Stockholm Karate klubb som på den tiden var en av dom mest framgångsrika klubbarna. På den tiden tränade dom 5 dagar i veckan ca 2 timmar om dagen måndag till fredag. På våren 1980 träffade han Master Yu hemma hos några asiatiska vänner. När Master Yu fick höra att han tränade Karate så frågade han om han fick testa Dicks magmuskler. Först slog han med knuten näve, det fixade hans magmuskler. Då frågade han om han fick slå med öppen hand och Dick åkte ihop som en fällkniv. Han talade då om att han var instruktör i både TKD och Hapkido. Han frågade om Dick ville börja träna med honom. Dick var lite tvekade men då visade han sin öppna hand igen och valet var självklart.

img-0012.jpg

Sommaren 1980 så började han träna under Master Yu. De tränade måndagar, onsdagar och fredagar, 3 timmar varje gång och söndagar tränade de 5 timmar. På den tiden tränade de en blandning av TKD och HKD tillsammans. 1987 graderade han sig till 1 Dan i WTF-TKD och 1988 till 1 Dan i American Hapkidofederation. Dick har undervisat sedan 1982 då han utsågs till hjälptränare och hade ansvaret för måndagsträningarna. Dick tränade även med Master Mike när han var här 1988 och 1990.

img-0007.jpg

Master Mike hjälpte honom och två av hans träningskamrater att få möjlighet att träna under Grandmaster Lim Hyun Soo genom att skriva ett rekommendationsbrev, så 1992 bar det iväg till Korea.

dick-hos-gm-lim-i-korea-1992.jpg

Aldrig förr i hela sitt liv har han träffat en person med starkare personlighet än Grandmaster Lim Hyun Soo. Han fick honom att inse att detta är något han kommer att syssla med resten av sitt liv. Master Yu hade vid den här tiden flyttat ner till Göteborg men han kom upp till Stockholm så ofta han kunde, annars åkte de ner till honom. Dick var nu huvudinstruktör för Jung Moo Kwan i Stockholm. 1993 åkte Dick med till VM i New York och gick den internationella domarutbildningen. 1994 hade de två skolor i Stockholm, en i Vårby gård och en vid Islandstorget. Men 1995 stängdes den i Vårby gård med anledning av vikande medlemsantal och det satsades på Islandtorget där de skaffade en egen lokal. När en av instruktörerna gjorde karriär och skulle börja jobba utomlands så var Dick 1996 tvingad att stänga sin sista skola. 

img-0011.jpg

Han fick då erbjudande från nästan alla TKD skolor i Stockholm att börja undervisa hos dem istället. Men då han bodde i Järfälla på den tiden och inte hade lust att åka in till city, dessutom hade en kompis till honom en klubb i Järfälla så han gick ner till honom och fråga om han behövde hjälp. Dick började så undervisa i Järfälla TKD Klubb. Hans Hapkidoelever följde med och en del TKD elever. Dicks tränare Master Yu har alltid uppmuntrat honom att träna med andra så Dick har deltagit på diverse seminarium och gästtränat samt instruerat på många av Stockholms klubbar och ute i landet. Han dömde SM i TKD mellan 88-01 och var huvuddomare vid ett flertal tillfällen. 2005 så åkte Dick och Master Yu plus hans elever från Malmö till Korea för att träna med Grandmaster Lim. Det kändes som att komma hem igen. Under hösten så assisterade Dick Master Yu när han graderade fem av deras elever till 1 Dan i Jung Ki Kwan. Master Yu är både Dicks Master och vän sedan 25 år tillbaka och han tränar fortfarande under honom. Jung Moo Kwans organisation bygger på frivilligt medlemskap och inga medlemsavgifter. Varje instruktör sköter sin skola själv och det vi erbjuder är att lära ut Hapkido.

Läs om Dicks resa till Korea publicerad i Svenska Fighter nr.1 1994:

sida1.pdf sida2.pdf sida3.pdf sida4.pdf